HomeOndersteuning en adviesTurkije Desk

Turkije Desk

Let op: opent in een nieuw venster E-mailadres

turkije vlag 60De Turkse economie laat al enkele jaren indrukwekkende groeicijfers zien en geniet daarom  toenemende belangstelling van Nederlandse bedrijven. Om in te spelen op deze toenemende interesse heeft Fenedex de Turkije Desk opgezet. Dit doet zij samen met de Turkije experts van Mazars, Trade & Investment Center B.V. en MEYS Emerging Markets Research.

 

De partners van de Turkije Desk bieden gezamenlijk een totaalpakket aan diensten, die bedrijven verder helpen op de Turkse markt. De Turkije Desk assisteert bij strategiebepaling, het identificeren van marktkansen, partner search en bijvoorbeeld het oprichten van een eigen vestiging. Tevens adviseren wij bij het oplossen van knelpunten in Turkije op het gebied van cultuur, douane, logistiek, juridische en fiscale, en financiële zaken.

 

“Turkije heeft haar focus op het aantrekken van internationale investeringen en verhogen van de import. Juist de Nederlandse kennis en technologie, verwerkt in onze producten en diensten, zijn zeer interessant voor de enorme afzetmarkt in Turkije. Maar vergist u zich niet, u doet niet ´even´ zaken met Turken. Naast de begeleiding van een professional die de markt en de regelgeving kent, mogen geduld en tijdsinspanning niet ontbreken.”

 

button_neemcontactop

 

 

Ons aanbod

COMPANY SET-UP

Juridisch advies, fiscaal advies, ondersteuning tijdens de opstart, aanspreekpunt in Turkije, ondersteuning bij de bedrijfsvoering, interim management, waaronder:

•    het oprichten van een eigen verkoop-, distributie- of productievestiging (van het vinden van de juiste locatie tot en met het werven van het personeel);
•    het aankopen van een bestaand bedrijf (mergers & acquisition, van identificatie van bedrijven en due dilligence tot de operationele integratie);
•    juridische advisering bij het opstellen van contracten met partners, het oprichten van een joint venture of eigen vestiging.
 

DOUANE-ADVIES

Advies over de douaneformaliteiten waarmee een ondernemer te maken krijgt in Turkije, waaronder:

•    HS code (douane code) analyse, import heffing + belasting + extra heffings analyse, prijsbepalings advies, vergunnings / regelgeving analyse;
•    Optioneel: een op maat gemaakt stappenplan wat inzicht geeft in alle douane- en vergunningsfacetten en de kosten effecten hiervan.

Telefonische intake is nodig om informatie omtrent product, sector en douanecode te verkrijgen.


     

LOGISTIEK

Begeleiding en advies ten aanzien van:
•    Normale Export procedure, Tijdelijke Export procedure,  Transito Handels procedure , Free zones
•    Per type export overzicht van de voor- en nadelen en documentatie vereisten


 

MARKONDERZOEK

Kansen en valkuilen in Turkije voor de internationale ondernemer worden in drie stappen professioneel inzichtelijk gemaakt:

 

Stap 1

Concreet en helder in kaart brengen van de externe en interne bedrijfsomgeving.

 

Stap 2

De resultaten van het marktonderzoek worden geanalyseerd. Samen met de opdrachtgever wordt deze analyse afgezet tegen de beschikbare capaciteiten van de onderneming.

 

Stap 3

De uitkomst van de interne analyse wordt vertaald in een internationale marketingstrategie met een duidelijke invulling van de marketingmix.

Enkele voorbeelden:

•    marktselectie en indicatie van een specifieke markt sector + SWOT analyse;
•    identificeren van marktkansen door het uitvoeren van (lokaal) marktonderzoek;
•    strategisch marketingadvies.

     

MARKTENTREESTRATEGIE

Bepalen van de entréestrategie en het uitvoeren daarvan. In kaart brengen van mogelijkheden voor de opzet van het verkoopproces, verkooporganisatie en structuur in Turkije, waaronder:
•    bepaling van de meest geschikte marktentreestrategie;
•    selectie en aanstelling van partners; denk bijv. aan partners op het gebied van sales, inkoop, (out)sourcing, technologische samenwerking, etc.;
•    juridische advisering bij het opstellen van contracten met partners, het oprichten van een joint venture of eigen vestiging.


 

SUBSIDIES & INCENTIVES

•    identificeren van relevante Nederlandse, Europese en Turkse subsidies en financieringsinstrumenten bij het investeren, outsourcen dan wel verkopen in Turkije.
•    Verstrekken van gericht subsidie advies en het verzorgen van de aanvraag daarvan.
 
Artikelen

6 oktober 2016 - Jan Marinus Wiersma

Heeft praten nog zin?

Een mislukte militaire staatsgreep bracht Turkije in juli in rep en roer met grote demonstraties tegen de coup en vervolgens massale aanhoudingen, arrestaties en ontslagen van militairen, ambtenaren en onderwijskrachten die omdat zij tot de Gülen beweging behoren als verdachte zijn aangemerkt. Terecht wordt de vraag opgeworpen of de reactie van de Turkse autoriteiten niet buiten proportioneel is en of de rechtsstaat wel gegarandeerd is bij de behandeling van de mensen die vastgezet zijn.

Lees meer...

2 maart 2016 - Floris Pas

Turkije: Traditionele grootmacht, nieuwe mogelijkheden

Nederland is dé topinvesteerder in Turkije. Deze EU kandidaat-lidstaat met een afzetmarkt van meer dan 80 miljoen consumenten en aanhoudende economische groei biedt mede ook door zijn springplankfunctie nog vele onontdekte mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Door de ontwikkelingen in de regio kijkt menig ondernemer echter de kat uit de boom.

Lees meer...

4 juni 2015 - Marc Guillet

Turkije Op zoek naar nieuw groeimodel

Het succes van de Turkse regeringspartij AKP was de afgelopen twaalf jaar te danken aan economische groei en politieke stabiliteit. Zondag 7 juni kiezen de Turken een nieuw parlement. Wat zal het effect van de uitslag zijn op de Turkse economie?

Lees meer...

16 oktober 2013 - Marco Rensma

Uitdagend Turkije

Op 12 juni 2011 won de AK-partij van premier Recep Erdogan voor de derde keer op rij de nationale parlementsverkiezingen. Alleen kreeg de AK-partij geen absolute meerderheid waardoor Erdogan genoodzaakt is om met de overige politieke partijen samen te werken om zijn succesvolle hervormingsprogramma van de afgelopen tien jaar voort te kunnen zetten.

Lees meer...

16 oktober 2013 - Trade & Investment Center

Vogel’s: achter de schermen!

Vandaag zijn wij op bezoek bij het bedrijf Vogel’s. Onze gastheer is Jindra Westland, Area Sales Manager van Vogel’s, verantwoordelijk voor verschillende Zuid-Europese en Scandinavische landen, maar ook voor het land waar we het vandaag met hem over willen hebben: Turkije.

Lees meer...

 
Nieuws

14 maart 2017 - trouw.nl

Ankara kan zich sancties nauwelijks permitteren

President Erdogan wil economische sancties tegen Nederland. Waarschijnlijk is Turkije zelf daarvan het grootste slachtoffer.

Bron...

13 maart 2017 - trouw.nl

Turkije zet vergelding in gang

Turkije sluit het luchtruim voor Nederlandse diplomaten, en de Nederlandse ambassadeur mag het land niet meer in. Dat heeft de Turkse vicepremier Kurtulmus vanavond gezegd.

Bron...

11 maart 2017 - rtlnieuws.nl

Sancties? Zoveel handelen we met Turkije

De relatie tussen Nederland en Turkije staat op scherp. Een Turkse minister heeft al gedreigd met economische sancties. Hoeveel handelen we eigenlijk met de Turken?

Bron...

3 januari 2017 - evo.nl

evofenedex juicht moderniseren douane-unie met Turkije toe

Het voornemen van de Europese Commissie om de douane-unie met Turkije te moderniseren is voor exporterend Nederland een goede zaak. Gisteren maakte de Europese Commissie haar voorstel om de douane-unie te moderniseren bekend. evofenedex juicht dit zeer toe.

Bron...

23 maart 2016 - vno-ncw.nl

Europese consultatie handelsbetrekkingen EU-Turkije

De EU en Turkije hebben in 2015 de ambitie uitgesproken om tot een modernisering van de handelsbetrekkingen, inclusief de gezamenlijke douane-unie, te komen.

Bron...

 
Rapporten

 

 

Doing Business in Turkey: A business and Tax Profile of Turkey - Mazars

 

Factsheet Turkije 2011 - Meys

 

Knelpunten bij het zakendoen in Turkije (en hoe er mee om te gaan) - Trade and Investment Center

2012 meys facts figures

Fact & Figures 2012 - Meys  

 

meys presentatie turkije HS Almaar 13052013

Presentatie Turkije op Hogeschool Alkmaar 2013- Meys

 

 
Nuttige links

Competition Authority

www.rekabet.gov.tr


Free Trade Zones in Turkey

http://www.dtm.gov.tr

 

Holland-Turkey Trade Portal

http://www.hollandturkeytrade.com/

 

ISPAT

The Republic of Turkey Prime Ministry Investment Support and Promotion Agency (ISPAT) is the official organization for promoting Turkey’s investment opportunities to the global business community and providing assistance to investors before, during and after their entry into Turkey.

www.invest.gov.tr

 

Izmir Development Agency (IZKA)

The Izmir Development Agency acts as a 'One Stop Shop' for investors aiming to increase their competitive edge and open their businesses to new markets by investing in Izmir.
http://www.izka.org.tr/en/


KOSGEB

Small and Medium Enterprises Development Organization

www.kosgeb.gov.tr


Ministry of Economy
http://www.tcp.gov.tr/


Ministry of Foreign Affairs
http://www.mfa.gov.tr/default.en.mfa


Ministry of Labor and Social Security

www.csgb.gov.tr

 

Ministry of Science, Industry and Technology
http://www.sanayi.gov.tr


Turkisch Statistical Institute (TurkStat)
http://www.turkstat.gov.tr/


Undersecretariat of Treasury

www.treasury.gov.tr

 


 
Partners


Mazars

Mazars is een internationale organisatie van accountants, belastingadviseurs en management consultants. Die sinds enige jaren een eigen Turkey desk heeft voor deze specifieke doelgroep. Voor de Fenedex Turkije desk zullen zij hun uitgebreide expertise op het gebied van fiscale en financiële zaken inzetten en kan voor juridische zaken gebruik worden gemaakt van de deskundigheid van Pellicaan Advocaten.


Trade & Investment Center Turkey

Trade & Investment Center B.V. is een business development platform voor bedrijven, investeerders en overheidsinstanties die de Turkse markt willen betreden. Hun kennis zal worden ingezet voor strategische en commerciële marktbewerking maar ook voor advies op het gebied van douane en logistiek.

 

 

 

 

 

 

Meer nieuws over Turkije vindt u in ons topic op My Export Network.

 • Turkije Desk

  Uw contactpersonen:

   

  Alice_accountmanager_thumb Alice Boonstoppel
  Coördinator Turkije Desk
  Fenedex
     
  volkan 45 Volkan Anli
  Registeraccountant
  Mazars
     
  benno 45 Benno Op ten Berg
  Senior Partner
  TIC
     
  michael45 Michael Westenberg
  Managing Partner
  TIC
     
     


  button maakeenafspraak

 • NL Exporteert: Download de app nu

  app screenshot 
   
  Download on the App Store Badge US-UK 135x40
   
  en app rgb wo 45