HomeOver FenedexNieuwscentrumPersberichtenShanghai en Kuala Lumpur winnen Ambassadeprijs 2012

Shanghai en Kuala Lumpur winnen Ambassadeprijs 2012

Let op: opent in een nieuw venster E-mailadres

DEN HAAG, 15 JANUARI 2013 – Het Nederlands consulaat-generaal in Shanghai en de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur worden door Nederlandse ondernemers het meest gewaardeerd om hun economische dienstverlening. De twee diplomatieke posten kregen hiervoor vandaag tijdens de 'Economische Dag' van de ambassadeursconferentie in Den Haag de VNO-NCW/Fenedex Ambassadeprijs. Shanghai won in de categorie grote posten en Kuala Lumpur in de categorie kleine posten. In aanwezigheid van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel ontvingen consul-generaal Peter Potman (Shanghai) en ambassadeur Paul Bekkers (Kuala Lumpur) de prijzen uit handen van Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW en voorzitter Ad van Hamburg van Fenedex.

De prijs wordt één maal in de twee jaar toegekend op basis van een onderzoek onder de leden van VNO-NCW en Fenedex. Daaruit blijkt dat het bedrijfsleven in toenemende mate gebruik maakt van de economische dienstverlening van ambassades. De waardering van de diensten van het buitenlandse postennetwerk bedroeg gemiddeld 8,6. In 2005 gaven ondernemers de ambassades nog een 7,8 gemiddeld als rapportcijfer.

Volgens ondervraagden is er sinds 2 jaar een positieve ommekeer in de aanpak en ondersteuning van het bedrijfsleven door de posten. Dat valt samen met de grotere nadruk die onder het vorige kabinet is komen te liggen op ‘economische diplomatie’. VNO-NCW en Fenedex zien niets in verdere beperking van het aantal posten. Nederland moet met zijn grote economie een belangrijk deel van zijn geld in het buitenland verdienen en de posten bewijzen dat ze daar een rol in (kunnen) spelen. Dat moeten we koesteren, aldus beide organisaties.

De VNO-NCW/Fenedex Ambassadeprijs (een bronzen plak plus oorkonde) is in 1983 ingesteld om meer aandacht te vragen voor het belang van het economisch werk op de diplomatieke posten, en om de waardering daarvoor tot uitdrukking te brengen.
Over Fenedex

Fenedex is het grootste exportnetwerk van Nederland. De vereniging is in 1954 door en voor het Nederlands internationaal opererende bedrijfsleven opgericht. Fenedex is onafhankelijk en ongesubsidieerd. De organisatie heeft tot doel de Nederlandse export en internationalisatie van het bedrijfsleven te stimuleren en te professionaliseren. Dit gebeurt door middel van kennis- en ervaringsuitwisseling, een uniek netwerk en een hoogwaardig dienstenpakket. Fenedex heeft circa 1.200 leden en duizenden klanten die zij dagelijks verbindt, adviseert, opleidt en waarvan zij de belangen behartigt.

Fenedex
Frannie Flinterman
Tel: +31 (0)70 330 56 80

 

Over VNO-NCW

VNO-NCW is de grootste ondernemingsorganisatie van Nederland en behartigt de belangen
van zo’n 125.000 ondernemingen, van groot tot klein in vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven.
VNO-NCW lobbyt voor een sterk ondernemings- en vestigingsklimaat in Nederland.


VNO-NCW
Roelf van der kooij
Tel: +31 (0) 6 512 845 88

 • Perscontact

  Arlette van der Vliet

  Tel: + 31 (0)79 346 73 46
  E-mail: a.van.der.vliet@evofenedex.nl

 • NL Exporteert: Download de app nu

  app screenshot 
   
  Download on the App Store Badge US-UK 135x40
   
  en app rgb wo 45