HomeOver FenedexNieuwscentrumPersberichtenNationaal Export Event 2013

Nationaal Export Event 2013

Let op: opent in een nieuw venster E-mailadres

 • Burgemeester Aboutaleb roept op niet te bezuinigen op handelsposten
 • Nederland moet profiteren van Europees herstel
 • Koninklijke Boon Edam International wint DHL Export Trophy  
 • Tom Ambaum van Neptunus BV winnaar Fenedex Exportmanager Award 2013
 • Ruim 1.500 gesprekken van ondernemers met economische diplomaten en attachés

 

Rotterdam, 14 november 2013: Export als motor van de Nederlandse economie stond centraal tijdens het Nationaal Export Event 2013 dat op 14 november gehouden werd in het WTC in Rotterdam. Met een voorzichtig herstellende economie is het benutten van exportpotentieel van cruciaal belang voor nieuwe economische groei. Meer dan 900 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven kwamen op initiatief van DHL, ExportSelect, Fenedex, ING en Agentschap NL samen om hun visie op export uit te wisselen met onder meer economische diplomaten uit ruim tachtig landen. Ook vielen er twee bedrijven in de prijzen: Koninklijke Boon Edam International, producent van draaideuren, won de DHL Export Trophy 2013 en Tom Ambaum van Neptunus BV won de Exportmanager Award 2013.


Het evenement werd geopend door Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, die opriep toch vooral niet te bezuinigen op onze handelsposten in een tijd dat we het juist van export en internationale handelsrelaties moeten hebben. Ook bood hij aan waar mogelijk zijn eigen internationale netwerk in te zetten voor bedrijven die exportambities hebben.

 

Mark Cliffe, Chief Economist van de ING Group, kon melden dat het overschot op de lopende rekening van Nederland in 2014 een record zal bereiken van € 65 miljard. Dat kwam naar voren in zijn presentatie over de uitdagingen bij het in stand houden van het Nederlandse exportsucces. Het toenemende overschot op de lopende rekening weerspiegelt de exportkracht van Nederland, maar tegelijkertijd onderstreept het ook de zwakte van de binnenlandse vraag, en dat beperkt de import. Dat leidt volgend jaar tot het recordoverschot van € 65 miljard op de lopende rekening, oftewel 11 % van het Bruto Binnenlands Product. "Deze situatie is niet houdbaar, vooral omdat de huidige zwakte in de Nederlandse bedrijfsinvesteringen de exportcapaciteit op lange termijn dreigt te ondermijnen", zegt Cliffe. Over de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven zei hij: "Hoewel opkomende markten op lange termijn de beste vooruitzichten bieden, zijn er op korte termijn meer kansen in nabije landen als Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk."


Aan het woord kwam ook Taco Carlier, oprichter en CEO van VANMOOF, de maker van de Nederlandse designfiets. Kleine bedrijven noemt hij de mini-multinationals van de economie. Hij toonde aan dat het met een onderscheidend, innovatief en tot de verbeelding product mogelijk is om snel wereldwijd succes te oogsten. Gebruik social media om je verhaal te vertellen, is daarbij zijn op eigen ervaringen gebaseerde advies.

 

Ook Michiel Greeven, VP Sales & Marketing van DHL Express, benadrukte de rol van het MKB in het exportsucces van Nederland. Bovendien gaf hij inzicht in een internationaal onderzoek dat aantoont dat MKB’s die exporteren zich onderscheiden door een grotere succesfactor. Greeven reikte ook de DHL Export Trophy aan Koninklijke Boon Edam International, producent van draaideuren. Het juryrapport prijst het feit dat Boon Edam ondanks de economische crisis succesvol is: “Niet alleen vanwege de brede range van producten maar juist ook door de wereldwijde spreiding. Hierdoor heeft Boon Edam maximaal kunnen profiteren van groei in Azië, terwijl Europa de laatste periode min of meer stabiel is. In 2013 behaalde Boon Edam een recordgroei in Amerika, waardoor dit jaar het lokale salesteam is uitgebreid en bijna verdrievoudigd sinds 2010.”


Tom Ambaum van Neptunus BV is uitgeroepen tot winnaar van de Exportmanager Award 2013. Tijdens een zeer spannende finale liet hij Arjan Muis van Rollz International BV en Bas Verhagen van Herculan Sports Surfaces BV achter zich. Het succes van de drie kandidaten schuilt volgens juryvoorzitter Ad van Hamburg, voorzitter van Fenedex, in hun passie en focus. Over Tom Ambaum zegt het juryrapport verder dat hij wensen van de klant weet te vertalen in concrete producten. Zijn trots en inspirerende visie hielpen Neptunus wereldwijd successen te boeken met hun tenten en demontabele gebouwen. Aan de prijs is een naast de Award ook een geldprijs van 2.500 euro verbonden.


Aan het einde van de dag kon Bas Pulles van Agentschap NL melden dat er met de 150 vertegenwoordigers vanuit ambassades, Consulaten Generaal en Netherlands Business Support Offices ruim 1.500 gesprekken werden gevoerd.

 

 

 

Beeldmateriaal

De volgende foto's kunt u opvragen via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. :

 • Bas van Vroonhoven (l) en Rink de Haan van Koninklijke Boon Edam International met de DHL Export Trophy.
 • Tom Ambaum van Neptunus BV met de Fenedex Exportmanager Award 2013.
 • Burgemeester Aboutaleb
 • Mark Cliffe, Chief Economist van de ING Group
 • Taco Carlier, oprichter en CEO van VANMOOF
 • Michiel Greeven, VP Sales & Marketing van DHL Express

 

Over DHL - Het logistieke bedrijf voor de hele wereld

DHL biedt klanten expertise in internationale express, lucht – en zeevracht, transport via de weg en het spoor, contractlogistiek en internationale postdiensten. Het wereldwijde netwerk omspant meer dan 220 landen met 275.000 medewerkers. Kwaliteit, service, en kennis van de lokale markt zijn gericht op het voorzien in behoeften in de gehele distributieketen. DHL neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid door zich in te zetten voor klimaatbeheer, rampenbestrijding en onderwijs. DHL maakt deel uit van Deutsche Post DHL.


Contactpersoon voor de media:
Ewout Blaauw, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , (06) 515 91491

 

Over ING

ING is een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse origine en levert diensten aan meer dan 61 miljoen particuliere, zakelijke en institutionele klanten op het gebied van bankieren, beleggen, verzekeringen en pensioenen. ING heeft wereldwijd een internationaal netwerk van 4000 eigen bankfilialen in meer dan 40 landen. Met omvangrijke bankactiviteiten in de opkomende markten heeft ING diepgaande kennis over de kansen die deze landen bieden voor Nederlandse ondernemingen.


Contactpersoon voor de media:
Robert Gunther, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , tel: 06-50257879

 

Over ExportSelect

“ExportSelect is sterk gespecialiseerd in de werving en selectie voor export- en internationale (senior) managementfuncties. ExportSelect beschikt over één van de grootste netwerken met kandidaten met internationale ervaring, voldoende export en -talenkennis en altijd met goede branche- en landenervaring passend bij iedere search opdracht. Wij bemiddelen o.a. bij vacatures voor exportmanager, area manager of international sales manager.

 

Contactpersoon voor de media:
Raymond Smid, Managing partner, tel. 026 376 45 81

 

Over Fenedex

Fenedex is het grootste exportnetwerk van Nederland. De vereniging is in 1954 door en voor het Nederlands internationaal opererende bedrijfsleven opgericht. Fenedex is onafhankelijk en ongesubsidieerd. De organisatie heeft tot doel de Nederlandse export en internationalisatie van het bedrijfsleven te stimuleren en te professionaliseren. Dit gebeurt door middel van kennis- en ervaringsuitwisseling, een uniek netwerk en een hoogwaardig dienstenpakket. Fenedex heeft ruim 1100 leden en duizenden klanten die zij dagelijks verbindt, adviseert, opleidt en waarvan zij de belangen behartigt. Kortom een brancheoverschrijdende partner voor expansie in het buitenland.

 

Contactpersoon voor de media:
Arlette van der Vliet, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , tel. 06 419 30 129

 

Over Agentschap NL

Agentschap NL is namens de Nederlandse Rijksoverheid de beleidsuitvoerder op de gebieden duurzaamheid, innovatie en internationaal ondernemen. Internationaal ondernemen is een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie. Daarom geeft de overheid bedrijven met internationale ambitie volop ruimte en hulp om een stevige positie te krijgen op buitenlandse markten. Over de grens liggen vele mogelijkheden en kansen. Agentschap NL begeleidt ondernemers met internationale ambitie bij het vinden van informatie over de exportmarkt. Ook helpen wij bij het leggen van contacten met zakenpartners en het benutten van (financiële) ondersteuning. De agentschappen Agentschap NL en Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken zijn voornemens om per 1 januari 2014 als één agentschap door te gaan gericht op ondernemend Nederland.


Contactpersoon voor de media:
Hester Telleman, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , tel. 06 11 33 03 19

 

 • Perscontact

  Arlette van der Vliet

  Tel: + 31 (0)79 346 73 46
  E-mail: a.van.der.vliet@evofenedex.nl

 • NL Exporteert: Download de app nu

  app screenshot 
   
  Download on the App Store Badge US-UK 135x40
   
  en app rgb wo 45