HomeFenedex NetwerkLedenbijeenkomsten

Ledenbijeenkomsten

Export en internationalisatie is een dynamisch werkterrein vol veranderingen en onverwachte knelpunten. Te veelomvattend om hiervoor als individuele onderneming alle kennis en ervaring paraat te hebben. Fenedex is een coöperatie van kennis en vaardigheid.

 

Leden helpen Leden

Bepaalde kennis heeft u misschien zelf in huis, andere kennis zou u moeten inkopen bij een adviseur. U kunt natuurlijk naar een gespecialiseerd bureau stappen bij elke vraag, maar wie kunnen u beter helpen dan uw collega-ondernemers (natuurlijk geen concurrenten) die al jarenlang ervaring hebben in een bepaalde markt? Dat scheelt u bovendien veel geld.

Die collega-ondernemers treft u aan bij Fenedex, de grootste particuliere organisatie van en voor het bedrijfsleven met meer dan 1.350 leden. Fenedex-leden krijgen advies, informatie en antwoord op vragen bij het opzetten en uitbouwen van activiteiten in het buitenland. De afdeling Ledenservice verzamelt de informatie die nodig is om uw vraag te kunnen beantwoorden, niet alleen vanuit de theorie maar juist ook door u in contact te brengen met andere leden met ruime ervaring op het onderwerp of de markt van uw vraag. Het advies is dus niet alleen gebaseerd op de meest recente kennis, maar ook op de praktijk. Zo bespaart u veel tijd en ergernis.

 

`Het beste advies komt van collega-ondernemers.´


Fenedex heeft de kennisgebieden van elk lid in kaart gebracht, ook heeft zij de exportactiviteiten van de leden vastgelegd, naar welke landen exporteert het lid en op welke manier (met behulp van een agent, distributeur of via een eigen verkoopvestiging)? Met deze informatie kunnen leden met kennisbehoefte snel in contact worden gebracht met ervaren leden terzake.

Om een indruk te krijgen van wat dit concreet betekent volgen hieronder een aantal praktijkvoorbeelden uit het verleden.

 • Een lid exporteert consumentengoederen naar China, maar heeft weinig inzicht in de distributiesystemen in China.
 • Een exporteur heeft veel deelleveringen aan de VS, maar weet niet goed of hij in één keer moet factureren of per deellevering.
 • Een producent wil ervaringen uitwisselen over de Engelse retailmarkt.
 • Een lid vraagt zich af wat de gangbare provisie is voor een Franse agent in zijn branche.
 • Een onderneming is met zijn Ehtiopische zakenpartner de betalingsconditie L/C overeengekomen. De Nederlandse bank wil echter het L/C niet confirmeren, omdat er geen lijnen zijn met de Ethiopische bank.


Deze vragen, en andere, zijn met behulp van ledenbemiddeling, de inzet van de kennis en ervaringen van collega-exporteurs, opgelost.

 

Leden ontmoeten leden

Fenedex is voor de leden het transferpunt van kennis en ervaring op het gebied van exporteren/internationaliseren. Fenedex biedt de leden een platform om in onderling overleg ervaringen uit te wisselen en eigen ervaringen te toetsen aan die van anderen, in een open en collegiale en zo nodig ook vertrouwelijke sfeer.

Op collectief niveau bewerkstelligt het dienstencentrum deze ervaringsuitwisseling tussen leden door de organisatie van Leden-Ontmoeten-Leden bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn interactief en informeel van aard: de deelnemers hebben zelf de grootste inbreng. De bijeenkomsten hebben het karakter van een brainstorming, het uitwisselen van kennis en ervaringen. In alle collegialiteit wordt verteld hoe de eigen aanpak is t.a.v. bepaalde aspecten van export/internationalisatie en staat men open voor vragen over hoe er met bepaalde problemen wordt omgegaan.

De bijeenkomsten vinden plaats bij één van de leden. Zo waren Fenedex-leden de afgelopen jaren o.a. te gast bij Vacu Vin B.V. in Delft, Eijkelkamp Agrisearch Equipment (thema: “samenwerking met agentennetwerk”), bij Landustrie B.V. in Sneek, Batavus in Heereveen en recentelijk bij Koudijs Feed in Ben Bosch.

Leden kunnen zich voor de LOL-bijeenkomsten aanmelden via exporttrainingen.nl.

Enkele voorbeelden van eerdere LOL-bijeenkomsten:

 • Kansen voor Nederlandse exporteurs in de Oekraïne. Gastheer was Grimco Trade Holland. Lees hier het verslag;
 • Exportaanpak Brazilië door Meyn Food Processing Technology B.V;
 • Exportaanpak Turkije: land van ongekende mogelijkheden? bij Pieralisi Benelux;
 • INDIA: marktbenadering en -bewerking door Intervet International B.V;
 • Farm Frites International B.V. in Oudenhoorn. Lees hier het verslag;
 • Leventi Cooking & Baking Systems International in Gilze;
 • Gasunie Engineering B.V. in Groningen.

 

 • Contact Fenedex

  Signaalrood 60
  2718 SG Zoetermeer (Wijk18)

  Tel: +31 (0)79 346 73 46

  Routebeschrijving

 • NL Exporteert: Download de app nu

  app screenshot 
   
  Download on the App Store Badge US-UK 135x40
   
  en app rgb wo 45