HomeTrainingen en onderwijsBeroepsonderwijs

Exportonderwijs

Let op: opent in een nieuw venster E-mailadres

Nederland is, na Duitsland, de grootse exporteur van Europa. Om deze positie te behouden en te versterken is het van groot belang dat er goed opgeleid exportpersoneel voor exporterende bedrijven beschikbaar is op de arbeidsmarkt.
Daarom is Fenedex al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw betrokken bij het vak export in het Middelbaar en Hoger Beroepsonderwijs.


Historie

In de jaren 80 kwam eerst het HBO en vervolgens het toenmalige MEAO en MMO bij Fenedex om te praten over de vereisten waaraan goed opgeleid exportpersoneel dient te voldoen. Naar aanleiding hiervan is in 1989 de Stichting Fenedex-Examens Internationaal Ondernemen opgericht die tot op de dag van vandaag exportexamens op verschillende niveaus afneemt. De exameneisen waarop deze examens gebaseerd zijn het uitgangspunt voor de contacten met het reguliere onderwijs.

Anno 2015 is er veel veranderd in de export en in het onderwijs. Eén zaak is gelijk gebleven: de inzet van Fenedex voor het exportvak in het reguliere beroepsonderwijs.
Inmiddels is er in het MBO het dossier Assistent Manager Internationale Handel waar studenten zich kunnen bekwamen in het exportvak.
Studenten van deze opleidingen voldoen aan de eisen die het exporterend bedrijfsleven stelt aan medewerkers op deze functies.

Op het HBO is er een groeiend aantal colleges die studenten de mogelijkheid biedt om naast het HBO-diploma ook het diploma Exportmanagement van de Stichting Fenedex-Examens te behalen.

 • Contact Fenedex

  Signaalrood 60
  2718 SG Zoetermeer (Wijk18)

  Tel: +31 (0)79 346 73 46

  Routebeschrijving

 • NL Exporteert: Download de app nu

  app screenshot 
   
  Download on the App Store Badge US-UK 135x40
   
  en app rgb wo 45