HomeDossiersDouane

Dossier: Douanewetgeving

douane vlag 100 100Als exporteur heeft u regelmatig met de douane te maken. Zeker als u voor het eerst exporteert, kunnen de hoeveelheid regels een tikje ontmoedigend zijn. Maar ook ervaren rotten in het vak hebben te maken met veranderingen en vernieuwingen.

De Nederlandse Douane automatiseert steeds meer procedures, wat voor u de nodige veranderingen kan opleveren. Maar ook douanes in het buitenland passen hun regels voortdurend aan. In dit dossier houden we u op de hoogte.

Nieuws

22 februari 2017

Welke grote handels- en douane onderwerpen komen op u af?

Het Overleg-Douane Bedrijfsleven (ODB) organiseert op 10 maart 2017 voor het eerst een evenement waar de samenwerking tussen de Douane, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), bedrijfsleven en wetenschap centraal staat. In het gebouw van de Erasmus Universiteit van Rotterdam bieden de deelnemers aan het ODB u de kans om rechtstreeks mee te praten over hoe het bedrijfsleven en de douane nog beter kunnen samenwerken. Dit evenement mag u als leidinggevende (bijv. directielid, logistiek- export- of compliance manager) in de logistiek niet missen!

Lees meer...

30 januari 2017 - europa-nu.nl

Duitsland wil nog langer grenscontroles

Duitsland wil langer controles houden aan zijn grens met het oog op terreurdreiging. Nu vormt de migrantencrisis nog de rechtsgrond voor de controles aan de grens met Oostenrijk.

Bron...

22 november 2016 - transport-online.nl

Onderzoek PWC: Nederland hoogste tarieven voor importcontroles

Op 18 november is het rapport Internationale Vergelijking Kosten Keuring en Toezicht NVWA en Toets aan Maat Houden aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieruit blijkt wederom dat de kosten voor importcontroles in Nederland vele malen hoger liggen dan in omringende landen.

Bron...

 

Artikelen

7 maart 2017 - Jan maas - Mirese Heijting

Leveringen aan de Euraziatische Douane Unie

Operationele activiteiten in de Euraziatische Douane Unie kunnen onafhankelijk van elkaar goed geregeld zijn, maar sluiten ze ook op elkaar aan? Jan Maas en Mirèse Heijting geven tips op basis van hun eigen ervaringen.

Lees meer...

6 februari 2017 - Hans Maessen

Oorsprong: Van Form A naar REX

Gebruikt u het Form A om de oorsprong van goederen aan te tonen, dan krijgt u vanaf 1 januari 2017 te maken met het REX-systeem.

Lees meer...

1 november 2016 - Richard Groenendijk

Internationale douaneoplossingen

Als onderneming heeft u dagelijks te maken met een verscheidenheid aan douaneregels en verschillende IT-systemen voor de afhandeling van in- en uitvoer. Hoe gaat u daar mee om?

Lees meer...

Dossiers

Nieuwe handelsmogelijkheden

Iran

iran  vlag iStock 000020551449 190x100

Na jarenlange sancties tegen Iran, begint de handel met dit veel belovende land weer mogelijk te worden.
open dossier...

Wat staat u te wachten?

Douane

douane vlag 100

In 2016 gaat het nieuwe douanewetboek DWU (voorheen UCC) in en krijgt u te maken met AGS 3.

open dossier...

Sancties en handelsboycot

Rusland & Oekraïne

kaart oekraine iStock 000036795484 190

Een tijdelijk dossier n.a.v. alle ingestelde handelsbelemmeringen vanwege de onrust in Oekraïne.

open dossier...

 

    meer dossiers arrow_green_long