HomeNieuwsCertificering in Eurazië

Certificering in Eurazië

11 januari 2017

EAC staat voor EurAsian Conformity. Dit logo is het Euraziatische equivalent van het CE-logo en moet op de producten gezet worden zodra deze geleverd worden aan (één van) de lidstaten van de Customs Union: Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië.

Om het logo te mogen plaatsen moet een van de volgende certificaten zijn verkregen:

·         CoC (Certificate of Conformity);

·         DoC (Declaration of Conformity);

·         State Registration (hygiëne-certificaat).

De certificaten tonen aan dat het product voldoet aan de technische voorschriften van de douane-unie. Niet alle producten hebben certificering nodig – zodra het product ‘exempt’, dus vrijgesteld is, kan men geen verplichte certificering krijgen en is het EAC-logo dus ook niet toepasbaar.

Gebruik van het logo

We nemen als voorbeeld een document dat veel wordt afgeven: de DoC CU TR 010 - Mechanical Safety. Eerst was een EAC-logo op de verpakking voor de douane afdoende, maar de eisen zijn aangescherpt dus is het beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Het EAC-logo moet als volgt toegepast worden:

·         Voordat uw product op de markt van één van de CU-members wordt geplaatst moet er een EAC-markering op staan, tenminste, als u een DoC of een CoC heeft verkregen voor uw product(en).

·         Het EAC-logo moet op elk individueel product, de verpakking en/of op de begeleidende operationele documenten komen te staan, op wat voor manier dan ook, maar wel zodanig dat een duidelijk en leesbaar logo zichtbaar is gedurende de gehele levensduur van het product.

·         Het is toegestaan om het logo alleen op de verpakking en op de begeleidende operationele documenten te zetten als het niet mogelijk is het logo op het product zelf te zetten.

 De toepassing van het logo kan enigszins per DoC of CoC verschillen; de ‘zwaardere’ certificeringen stellen hogere eisen en dan is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het logo niet op het product zelf te plaatsen.

Uiterlijk van het logo

Het EAC-logo bestaat uit een combinatie van 3 letters, het betreft een grafisch ontwerp uitgevoerd met rechte hoeken, alle letters hebben dezelfde hoogte en breedte. Ze vormen met elkaar een kwadraat en dienen afgedrukt te worden op een lichte achtergrond of op een contrasterende achtergrond.

De grootte van het logo mag bepaald worden door de producent/leverancier zelf.

De basis-afmetingen mogen niet minder zijn dan 5 mm. Het logo moet in ieder geval duidelijk zichtbaar zijn – met het blote oog te onderscheiden van de achtergrond.

Levert u aan een distributeur in de CU? Overleg dan even wie de markering op de individuele producten zal verzorgen.  

 

over de auteur
Mirèse Heijting is directeur-eigenaar van CIS Certification B.V.

Terug naar het overzicht
 • NL Exporteert: Download de app nu

  app screenshot 
   
  Download on the App Store Badge US-UK 135x40
   
  en app rgb wo 45