HomeGlobe Magazine artikelDe vijf belangrijkste exporttrends in 2017

De vijf belangrijkste exporttrends in 2017

12 april 2017 - Arlette van der Vliet

Download artikel | Download uitgave (globe magazine, april 2017)

2016 was een bewogen (export)jaar. De Britten kozen ervoor de Europese Unie te verlaten en Amerika betreedt met een nieuwe president onbekend terrein. Brazilië lijkt eindelijk economisch gezien in rustiger vaarwater te komen en gelukkig draait de Duitse exportmotor weer op volle toeren. Zien we deze ontwikkelingen terug in de resultaten en verwachtingen van Nederlandse exporteurs? We zetten de vijf belangrijkste trends uit het onderzoek Trends in Export 2017 voor u op een rij.

Trend 1: Groeiverwachtingen exporteurs blijven hoog

Exporteurs geven aan dat hun exportomzet in 2016 met gemiddeld 6% is gegroeid. Dit percentage is fors lager dan de groeiverwachting van 10% die zij begin 2016 uitspraken. Hoewel het nog altijd een mooi resultaat is, is dit wel het laagste groeicijfer na 2009, het jaar dat de export zelfs daalde. De ‘tegenvallende' resultaten hebben echter geen effect op de verwachtingen die  Nederlandse exporteurs voor 2017 hebben. Zij denken dit jaar met 9% te kunnen gaan groeien. Dit goede nieuws wordt nog versterkt door positieve groeiprognoses vanuit alle sectoren.

De tien grootste branches binnen het onderzoek hebben in 2016 hun export allemaal zien groeien. Ook voor 2017 zijn zij positief gestemd. De meeste groei is in 2016 behaald binnen de sectoren overige consumentenproducten (21%) en bouwproducten (17%). Dit zijn tevens de sectoren die het meest positief zijn voor 2017, zij zitten met een groeiverwachting van 14% ruim boven het landelijk gemiddelde. Het algehele vertrouwen in het wereldwijde economische klimaat is voor het tweede jaar op rij hoger, het gemiddelde exporteursvertrouwen komt dit jaar uit op een 6,9; het hoogste cijfer sinds de start van de meting.

Trend 2: Weinig verandering in belangrijkste exportmarkten  

Duitsland is en blijft onze belangrijkste handelspartner (81% van de Nederlandse exporteurs geeft aan te handelen met ons buurland), gevolgd door België (75%), Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Polen staat dit jaar voor het eerst in de top 5, ten koste van Denemarken dat maar liefst drie plekken zakt.

Ook op de markten buiten de EU zien we slechts een paar verschuivingen. Traditiegetrouw zien we naast Zwitserland en Noorwegen nog altijd de Verenigde Staten, Rusland, Turkije en China in de top 5, al zakt Rusland opnieuw een plekje.

Trend 3: Groeiverwachting hoog voor Verenigde Staten

Al enkele jaren zien we dat de Verenigde Staten aan populariteit wint onder exporteurs. In 2016 heeft 58% van de exporteurs groei weten te behalen op deze markt, voor 2017 denkt zelfs 70% hun omzet te kunnen verhogen. Het ‘America First' beleid van de nieuwe Amerikaanse president Trump, lijkt op dit moment nog geen effect te hebben op de verwachtingen van exporteurs. Andere groeimarkten zijn Duitsland, Canada, Vietnam en Iran.

Maar ook Polen komt de top 10 van groeimarkten binnen, wat mooi aansluit bij de eerder genoemde top 5 notering als belangrijkste exportmarkt.

Een aantal van de groeilanden zien we ook terug bij de nieuwe exportmarkten. In 2016 hebben 11% van de exporteurs Iran aan hun portfolio toegevoegd. Gevolgd door China en de Verenigde Staten. Voor 2017 lijken exporteurs hun pijlen te richten op wederom de Verenigde Staten, Canada en Duitsland.

Trend 4: Verenigd Koninkrijk voor het eerst bij markten die dalen

Voor het eerst staat het Verenigd Koninkrijk in de top 10 van markten waar exporteurs een dalende exportomzet zien. Vorig jaar sloot dit land de top 5 van groeimarkten nog af. In 2016 zag 25% zijn export in het Verenigd Koninkrijk dalen, hiermee waren zij de vijfde daalmarkt. Ook voor 2017 bekleedt het Verenigd Koninkrijk deze plek. Mogelijke verklaring is de aankomende Brexit. Uit ander onderzoek van evofenedex bleek al dat exporteurs vrezen voor complexere douaneprocedures, meer administratieve rompslomp en hogere invoerrechten.  Een kwart van de ondernemers ondervindt nu al hinder door de onzekerheid over de Brexit. Zo stellen Britse partners beslissingen of investeringen uit.

De lijst van daalmarkten wordt aangevoerd door Oekraïne, Turkije, Egypte en Israël. Veel van deze landen hebben te maken met een verslechterde economische situatie of politieke onrust.

Trend 5: Angst voor protectionisme

Met het oog op ontwikkelingen in belangrijke markten zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is dit jaar onderzocht of exporteurs meer last hebben van protectionisme. Ruim de helft (57%) geeft aan dat ze de afgelopen jaren meer protectionisme zijn tegengekomen. Een derde heeft ook daadwerkelijk regelmatig tot zeer vaak last van protectionistische maatregelen bij het internationaal zakendoen. Met name wetgeving, bureaucratie, handelsbeperkingen en invoerheffingen zorgen voor belemmeringen.

Vragen we exporteurs naar de toekomst, dan geeft 63% aan dat naar verwachting het protectionisme in de wereld zal toenemen. Als reden hier voor wordt onder meer het beleid van de Amerikaanse president Trump genoemd. Exporteurs maken zich hier dus zorgen over, ook al verwachten ze op de korte termijn nog geen grote negatieve gevolgen te zien, de Verenigde Staten blijft immers een potentiele groeimarkt.

Geheel in lijn met de zorgen over protectionisme en het toenemen van handelsbelemmeringen, zien we dat 81% van de respondenten graag ziet dat de Europese Unie blijft investeren in het afsluiten van nieuwe handelsakkoorden. Het wegnemen van handelsbarrières is voor 70% het belangrijkste voordeel van zulke verdragen. Wel ziet het bedrijfsleven graag dat partijen als de Nederlandse overheid, brancheverenigingen en evofenedex meer communiceren over handelsakkoorden.

Geïnteresseerd in alle onderzoeksresultaten?

Download dan het volledige rapport Trends in Export 2017 op: www.trendsinexport.nl

 

Terug naar het overzicht
 • NL Exporteert: Download de app nu

  app screenshot 
   
  Download on the App Store Badge US-UK 135x40
   
  en app rgb wo 45