HomeOver FenedexNieuwscentrumPersberichtenBedrijfsleven attendeert Verhagen op handelsbarrières in Turkije

Bedrijfsleven attendeert Verhagen op handelsbarrières in Turkije

Let op: opent in een nieuw venster E-mailadres

PERSBERICHT

 

Bedrijfsleven attendeert Verhagen op handelsbarrières in Turkije


Nederlandse export ondervindt hinder van Turkse bureaucratie

Zoetermeer, 22 september 2011 - Nederlandse exporteurs ondervinden last van uiteenlopende handelsbelemmeringen met Turkije. Dit komt naar voren uit cijfers en onderzoek van ondernemersvereniging FME-CWM en exportvereniging Fenedex.
De Turkse economie biedt veel potentie dankzij de structurele hervormingen, die model staan voor de hervormingen in het Midden-Oosten. Desondanks bestaat er nog steeds veel bureaucratie. Bijna twee derde van de Nederlandse bedrijven die handelen met Turkije, ervaren knelpunten bij het zakendoen en heeft behoefte aan ondersteuning. Dit staat in de beleidsbrief die Fenedex samen met FME hebben meegegeven aan minister Verhagen, die 27 en 28 september een staatsbezoek brengt aan Turkije.

Bedrijven ervaren deze bureaucratie in hun relatie met overheidspartijen, douaniers en lokale ondernemingen. Onduidelijke wet- en regelgeving en vertragende formaliteiten zijn voor de (technologische) bedrijven de grootste belemmeringen. Moeizame en veranderlijke douaneprocedures en ongelijke belastingen zijn daar voorbeelden van. Desondanks biedt de Turkse markt voor zo’n 10 tot 15 procent van de Nederlandse exporteurs interessante mogelijkheden. Voor de technologische industrie liggen deze kansen met name in de voedselverwerkende industrie, scheepsbouw, infrastructuur, medische technologie, logistiek en olie en gas. In 2010 bedroeg de totale goederen export van Nederland naar Turkije 4,5 miljard euro (1,2 procent van de gehele goederenexport). Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex: “In 2012 worden 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije gevierd. Het is daarom van belang dat deze historische relatie optimaal wordt benut richting de toekomst.”

 

Daadkrachtige bemiddeling

FME en Fenedex pleiten voor een daadkrachtige bemiddeling vanuit de overheid om deze barrières weg te nemen. Daarom hebben zij de grootste problemen die het bedrijfsleven ervaart in Turkije neergelegd bij minister Verhagen. Hierbij wordt aangedrongen om de invoerregels te vereenvoudigen en te verduidelijken, de invoertarieven op bepaalde producten te verlagen, de producteisen met EU-richtlijnen te stroomlijnen en de ongelijke behandeling van buitenlandse investeerders tegen te gaan. Jan Kamminga, voorzitter FME: “We verwachten namens de exporteurs in de technologische industrie dat minister Verhagen tijdens zijn bezoek aan Turkije het punt van de handelsbelemmeringen aan de orde zal stellen en zal aandringen op meer uniformiteit in regelgeving. Door vermindering van deze belemmeringen kan de export naar Turkije toenemen.”


EINDE PERSBERICHT


-----------------------------------

Over FME
De Vereniging FME-CWM is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De bedrijvigheid in de sector betreft engineering, productie, handel, industrieel onderhoud en industriële automatisering. Bij FME zijn 2.600 lid ondernemingen (metaal, kunststof, elektronica en elektrotechniek) met 275.000 vaste medewerkers aangesloten. De totale omzet van de leden is ruim 60 miljard euro. Daarvan wordt 60 procent in het buitenland behaald. FME behartigt de belangen van de lid bedrijven (nationaal en internationaal) en verleent hen diensten op sociaal, economisch en technisch gebied. Bij FME zijn 130 brancheorganisaties aangesloten.

Over Fenedex
Fenedex is dé particuliere ledenorganisatie van en voor het internationaal opererende bedrijfsleven. Fenedex brengt die kennis en ervaring bij bedrijven binnen die hen in staat stelt zo succesvol mogelijk te ondernemen op buitenlandse markten. Fenedex werd in 1954 opgericht door een tiental exporteurs die onderling kennis en ervaring wilden uitwisselen met als doelstelling: bevordering van de kwaliteit van het exporteren en internationaliseren van het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen en die van de leden in het bijzonder. Inmiddels telt Fenedex ruim 1200 leden en is daarmee de grootste onafhankelijke Nederlandse organisatie van exporterende en internationaliserende
bedrijven.

 

Noot voor de redactie:
Voor nadere informatie en het onderzoek van Fenedex en FME- CWM over de handelsbarrières die exporteurs ondervinden in hun relatie met Turkije, kunt u contact opnemen met:
Gustaaf Vossenaar, persvoorlichter FME, M 06 1067 2619, E Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Mascha Monasso, manager FME Marketing & Communicatie, M 06 2180 3170, E Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Arlette van der Vliet, projectmanager Fenedex, T 070 330 56 80, E Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 • Perscontact

  Arlette van der Vliet

  Tel: + 31 (0)79 346 73 46
  E-mail: a.van.der.vliet@evofenedex.nl

 • NL Exporteert: Download de app nu

  app screenshot 
   
  Download on the App Store Badge US-UK 135x40
   
  en app rgb wo 45