HomeOver FenedexNieuwscentrumPersberichtenChina en Costa Rica winnen Ambassadeprijs 2010

China en Costa Rica winnen Ambassadeprijs 2010

Let op: opent in een nieuw venster E-mailadres

DEN HAAG, 18 JANUARI 2011 - De Nederlandse ambassade in Beijing en de Nederlandse ambassade in San José worden door Nederlandse ondernemers het meest gewaardeerd om hun dienstverlenende werkzaamheden op economisch gebied. De ambassadeurs Rudolf Bekink (Beijing) en Matthijs van Bonzel (San José) ontvingen hiervoor vandaag tijdens de 'Economische Ochtend' van de ambassadeursconferentie op het Ministerie van Buitenlandse Zaken de VNO-NCW/Fenedex Ambassadeprijs. Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW reikte de prijs uit aan Beijing in de categorie grote posten en voorzitter Ad van Hamburg van Fenedex aan San José in de categorie kleine posten.

De prijs wordt toegekend op basis van een onderzoek onder de leden van VNO-NCW en Fenedex. Daaruit blijkt dat het bedrijfsleven in toenemende mate gebruik maakt van de economische dienstverlening van ambassades. Ook de waardering van de diensten van het buitenlandse postennetwerk is gestegen. Vijf jaar geleden gaven ondernemers de ambassades een 7,8 als rapportcijfer. In 2010 is dat opgelopen naar een 8,9.

Het functioneren van de Nederlandse ambassades staat extra in de belangstelling nu Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken een bezuiniging op het postennet heeft aangekondigd. Het toenemende beroep dat het bedrijfsleven op de ambassades doet, onderstreept voor VNO-NCW voorzitter Wientjes dat de economische afdelingen van ambassades bij de bezuinigingen moeten worden ontzien. “Juist op het terrein van de economie zijn de ambassades voor een klein land als Nederland van meerwaarde", benadrukt hij. Ook Fenedex-voorzitter Van Hamburg noemt de ambassades een “belangrijke schakel om het Nederlandse bedrijfsleven internationaal te positioneren en om internationale bedrijven naar Nederland te halen”. Hij wijst erop dat de visumaanvraag voor buitenlandse zakenrelaties nog beter kan. 14% van de respondenten vindt dat die te traag verloopt.

De VNO-NCW/Fenedex Ambassadeprijs (een bronzen plak plus oorkonde) is in 1983 ingesteld om meer aandacht te vragen voor het belang van het economisch werk op de diplomatieke posten, en om de waardering voor dat werk tot uitdrukking te brengen.Noot voor de redactie

Contactgegevens VNO-NCW / Fenedex

Fenedex
Bart Jan Koopman, directeur
Raamweg 14, 2596 HL DEN HAAG
Postbus 90409, 2509 LK DEN HAAG
Tel: + 31 (0)70 330 56 00
Fax: + 31 (0)70 330 56 56
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

VNO-NCW
Roelf van der Kooij
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
Tel: +31 (0)70 3490 173
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Over Fenedex
Kernactiviteiten van Fenedex, in 1954 door het bedrijfsleven opgezet, zijn: inspireren, informeren, opleiden en adviseren van ondernemingen en personen ter bevordering van de kwaliteit van het exporteren en internationaliseren van het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen en die van de leden in het bijzonder.

Over VNO-NCW
VNO-NCW behartigt op nationaal en internationaal niveau de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven. Een speerpunt is een goed en toegankelijk instrumentarium voor internationaal ondernemen. VNO-NCW onderhoudt voor haar leden contacten met ambassades, consulaten en internationale instellingen over de hele wereld.
 • Perscontact

  Arlette van der Vliet

  Tel: + 31 (0)79 346 73 46
  E-mail: a.van.der.vliet@evofenedex.nl

 • NL Exporteert: Download de app nu

  app screenshot 
   
  Download on the App Store Badge US-UK 135x40
   
  en app rgb wo 45